01.09.21
Architecture Film Festival Brussels programme
DAY 1 - Thursday 9/09 - 20:30 - Recyclart
The City as Museum
On Thursday we move through Brussels, passing by tangible traces of the city’s history. The film Travelogue 1: The Dream of Leopold II by Stefaan Decostere poses the idea of ‘the city as museum’ and takes us on a guided tour, with a special interest in King Leopold II who was eager to add quite some specimens to the collection. In the city as living museum, we see reminders of what preceded, fulfilled dreams and achievements, solid marks of power. But as the filmmakers in this program show, their narrative is not fixed and never singular. By looking at how the city is used in response to the constructions we inherited from the past, they are giving voice to a multitude of perspectives.
DAY 2 - Friday 10/09 - 20:30 - Recyclart
The Future is Dark Which Is On The Whole the Best Thing Future Can Be, I think
The second film program of Architecture Film Festival takes us on a walk through the city of Brussels to observe it’s collective and personalized dreams poured in concrete. The constructive and destructive forces performed on these fragile structures keeps the unconsciousness of the city in a constant flux.
The title of the program “The future is dark, which is the best thing the future can be, I think,” is borrowed from Herman Asselbergh’s film Altogether where the sentence is repeated in a protest taking place on streets of Brussels. The quote originally belongs to Virginia Woolf who wrote it in her journal, when she was almost thirty-three years old and the First World War was beginning to turn into catastrophe on an unprecedented scale that would continue for years.
This program which brings audiovisual works together from different times, genres and makers, looks into the grand modernist narratives of Brussels while also shining light on the smallest darkest corners of Brussels neighborhoods, its private apartments and personal stories. This constellation of moving images invites the audience to stay curious about the yet undefined parts of what the future can be.
30.05.21
Coming up : (L)OST - Exploration Nord-Est
Après des mois de confinement, les Oiseaux Sans Tête, Frédérique Franke et City3 quittent leur nid. Pour une troisième saison de (L)OST, nous explorerons la périphérie nord-est de Bruxelles. Une occasion de traverser les paysages tout en contraste de Haren à Vilvoorde, entre fragilité végétale, patrimoine industriel, béton frais et lignes de chemins de fer.
Prochaines dates:
Dim 20 juin : 14h30 - 18h30 [sur inscription]
Vend 25 juin : 17h30 - 21h30 [sur inscription]
Sam 26 juin : 14h30 - 18h30 [sur inscription]
Plus d'info sur:
https://www.ostcollective.org/experience/lost3/
[L]OST in PeriFeria – Exploration Nord-Est
balade de +- 9km, durée approximative de 4h30
périphérie nord-est de Bruxelles [Haren-Sud - Vilvoorde]
limité à 12 personnes
événement gratuit, mais veuillez vous inscrire
par mail à lost@ostcollective.org
Rem: Un départ depuis la gare de Bruxelles midi est organisé
Avec le soutien de la Ville de Bruxelles - Urbanisme et Patrimoine
18.09.18
Wolkenkuckucksheim, a series of events and installations
Wolke and City3 bring together various disciplines and viewpoints in an intimate weekend event taking place on Friday 28th and Saturday 29th of September.
Wolkenkuckucksheim is a place to think differently and make unique things happen. It is a place to gather and imagine that the impossible might be possible.
Departing from the idea of a place of fantasy where unlike and unlikely events can exist in parallel.
Wolkenkuckucksheim will be populated by Miriam Rohde, Rudy Luijters, Wouter De Raeve, The Public School for Architecture Brussels, Mayken Mannaert, Jorg&Lars and Jan Verbruggen.
more info
20.05.16
Publieke presentaties als startschot voor parckdesign 2016
Deze zomer organiseert Leefmilieu Brussel in het Dudenpark in Vorst de 6de editie van Parckdesign. In het park wordt momenteel met de Jardin Essentiel een nieuwe kruiden- en plantentuin met meer dan 30 geneeskrachtige en aromatische kruiden aangelegd, terwijl in de komende weken een multifunctioneel paviljoen met een distillatie-laboratorium zal worden gebouwd waar tijdens de zomer een uiteenlopend programma van artistieke interventies, workshops, ateliers en allerlei andere activiteiten vorm moet krijgen. Van juli tot september kunnen bezoekers er komen groeien, distilleren, creëren, proeven, kuieren, reflecteren en doen.
City3 werd aangezocht door de curatoren van het festival om samen vorm te geven aan het programma dat er deze zomer tot stand met komen. Om van de Jardin Essentiel een inspirerende plek te maken, nodigt City3 samen met de curatoren van Parckdesign 2016 alvast lokale verenigingen en kunstenaars en creatieven uit de buurt uit om de plek mee vorm te komen geven. Op dinsdag 31 mei, woensdag 1 juni en donderdag 2 juni vinden publieke info-momenten plaats om eens van gedachten te kunnen wisselen.
10.05.16
City3 wint wedstrijd voor meubilair op Esplanade Solidarność
Samen met Atelier Starzak Strebicki en architecte Laura Muyldermans zal City3 in de zomer van 2016 een deel van de Esplanade Solidarność aan het Europees Parlement in Brussel herinrichten met tijdelijk meubilair en groenelementen. Het Europees Parlement lanceerde eerder dit jaar een invitation to tender, met de vraag een project voor tijdelijk meubilair te bedenken in aanloop naar een lange termijn herinrichting van de esplanade die voor 2017 gepland wordt. City3, Atelier Starzak Strebicki en Laura Muyldermans namen deel aan de wedstrijd met een voorstel voor het installeren van een groot aantal stalen zitstoelen die dezfef text: doorheen de zomerin verschillende configuraties getest zullen worden, en kwamen als winnaar uit de bus.
28.04.16
City3 neemt deel aan Parckdesign 2016 Jardin Essentiel
In de zomer van 2016 organiseert Leefmilieu Brussel de zesde editie van Parckdesign. Met het biennale festival wil het exploreren op welke manier de groene stadsruimtes in de toekomst ingevuld kunnen worden.
Voor deze editie van Parckdesign wordt het Dudenpark in Vorst opgezocht, waar een nieuwe tuin - Le Jardin Essentiel - wordt aangelegd met meer dan 30 geneeskrachtige en aromatische kruiden. Naast de tuin zullen parkbezoekers ontvangen worden in drie paviljoenen met een distillatie-laboratorium waar ze verschillende vormen van extracten, combinaties en oplosmiddelen kunnen testen en zo de kruiden uit de tuin langzaam in allerlei producten kunnen omzetten.
Met de essentiële tuin wil Parckdesign 2016 een reflectie op gang brengen over de wijze waarop we ons als mens vandaag de dag verhouden tot de natuur, en op welke wijze die verhouding zijn uitdrukking krijgt of kan krijgen in de hedendaagse stad. De hybride ruimte van de essentiële tuin zal een kader bieden voor exploratie van de herschikte relatie tussen natuur en cultuur.
City3 werd door Leefmilieu Brussel geselecteerd om mee vorm te geven aan het programma van artistieke interventies, installaties, workshops en conferenties in het Dudenpark, om er zo naast het distilleren van de planten en kruiden uit de kruidentuin ook een cultureel distillatie-proces op gang brengen.
Meer info over Parckdesign vindt u op www.parckdesign.be
26.01.15
Voorstelling van Pool is Cool in space 4041 in de Ravensteingalerij
In de lente van 2015 nam Jorg De Vriese van City3 samen met de architecten en creatieven van Studio Naast, Collective Disaster, Java Architects en Frederik Serroen en Frederique Van Steenwegen het initiatief om een platform tot stand te brengen dat in Brussel zou ijveren voor de herintroductie van het publiek openluchtzwemmen. Onder de noemer Pool is Cool werden sindsdien verschillende guerrilla swims georganiseerd en kwam er een informele onderzoeksgroep tot stand die wekelijks samenkomt om scenario’s voor openluchtzwemmen in Brussel te onderzoeken.
Op dinsdag 26 januari komt Pool is Cool een eerste keer naar buiten. In space 4041 in de Ravensteingalerij stelt Pool is Cool haar werking en ambities aan u voor, en hoopt het medestanders te kunnen warm maken om samen de uitdaging uit te gaan om in Brussel in de nabije toekomst openlucht zwemplekken tot stand te brengen, en de meerwaarde van die zwemplekken als publieke ruimte in de stad aan te tonen.
Op de facebookpagina van Pool is Cool kunt u alvast de avonturen volgen.
18.04.15
Tweede editie PeriFeria Festival in de noordrand van Brussel
City3 organiseert dit jaar een tweede editie van het PeriFeria Festival. In de nazomer van 2015 zoeken we hiervoor de Noordrand van Brussel op, waar we in de omgeving van Buda, het Viaduct van Vilvoorde en de voormalige Renault-fabrieken onze tenten zullen opslaan. Op 26 en 27 september kunt u er samen met ons op ontdekking gaan naar de uitdagingen die er zich stellen op het vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, leefmilieu en aanverwante thema’s, en mee zoeken naar oplossingen.
Het PeriFeria Fesival is een gratis publieksfestival dat de ruimtelijke problematieken van het verstedelijkte landschap rond Brussel onder de aandacht probeert te brengen door enerzijds lokale actoren en anderzijds experts, onderzoekers, kunstenaars en creatieven samen een programma van workshops, rondleidingen, sport- en spelactiviteiten, artistieke ingrepen en animatie te laten bedenken.
Meer info vanaf 18 juni op www.periferiafestival.be en op facebook.
10.04.15
City3 en common room lanceren Mediating [Infra]Structures
City3 lanceert samen met common room en onderzoekster Janina Gosseye een nieuw project, Mediating [Infra]Structures. De focus zal liggen op onze hedendaagse ‘collectieve ruimten’. In een reeks van drie publieke lezingen/debatten zullen drie types ervan - shopping centra, transport hubs en culturele centra – aan de tand gevoeld worden, met als achterliggende vraag of de veronderstelde teloorgang van de publieke sfeer kan omgekeerd worden in deze hedendaagse collectieve ruimten. Elk van de lezingen zal bovendien aangevuld worden met een reeks workshops en lesmomenten in het kader van the public school for architecture brussels.
Meer informatie en het programma aan lezingen, debatten en workshops zal u vanaf 20 mei kunnen raadplegen op de website mediatinginfrastructures.org.
01.04.15
psfa-bxl uitgenodigd op rework 2015
DIt voorjaar organiseert one/one - melting media onder de noemer REWORK een reeks info-momenten en netwerk-events over Open Source architectuur. In 6 Duitse steden worden telkens een aantal projecten in de kijker gezet, die een eigentijdse invulling geven aan het gegeven van Open Source. Een van de projecten die in de reeks aan bod zullen komen, is the public school for architecture brussels. Op 16 april in Keulen en op 23 april in Stuttgart zullen respectievelijk Lars Fischer en Jorg De Vriese van City3 een presentatie geven over de filosofie achter en het functioneren van the public school for architecture brussels.
Meer info over REWORK vindt u hier.
26.03.15
Lezing over Afrofuturism door Guillaume Dupetit
Op donderdag 26 maart om 18u00 kunt u in w-o-l-k-e in Ravenstein 23 (Bozar / We Traders) een lezing bijwonen van Guillaume Dupetit over Afrofuturism.
Long before anyone had given it a name, artists such as Sun Ra, Lee Perry and George Clinton already represented the first effervescence of Afrofuturism. Combining music and science fiction, their creations forced fantasy to fall within the bounds of reality.
The connections and perspectives of Afrofuturism extend in time and space, cross disciplines and specialties, and are both deeply rooted and constantly renewed. Although it is necessary to expound on the proposed definitions of the term, the main focus here will be on its application and exemplification. The objective is not to define fixed contours or to measure the extent of the multiple ramifications embodied in the afrofuturistic discourses, but rather to provide some examples of what it can generate in terms of creation. This talk will explore Afrofuturism as a process of meaning creation in arts, a process of appropriation, combination, and disorientation that opens up new spaces for imagination and creativity.
27.02.15
Nieuwe Call for Proposals voor the public school for architecture
De public school for architecture brussels ontwaakt uit haar winterslaap. Van 21 maart tot 21 juni 2015 kunt u weer allerlei lessen en workshops bijwonen, of ze zelf geven.
Staan alvast op het programma:
op zaterdag 21/03 om 13:00 in La Loge
Workshop for Schizo-Linearity, in het kader van Open Perspectives on Oskar Hansen
op donderdag 26/03 om 18:00 in Bozar / We Traders
http://www.la-loge.be/event/the-public-school-for-architecture-brussels
http://www.la-loge.be
Afrofuturism, een lezing door Guillaume Dupetit
op donderdag 9/04 om 19:00 in Bozar / We Traders
The Space of Fiction - fiction as a tool for approaching, thinking about, and creating space
in april 2015 in samenwerking met Aleppo
Lesmomenten in het kader van de reeks Back to the Order
op zaterdag 23/05 om 15:00 in La Loge
Workshop If I Knew Then What I Know Now
Nog tot het einde van de maand maart kunt u bovendien zelf voorstellen indienen voor lessen die u zelf wilt geven of deze lente graag zou willen aangeboden zien (via email op info@psfa-bxl.org).
Meer info vindt u op www.psfa-bxl.org en op facebook.
30.01.15
w-o-l-k-e neemt deel aan rondreizende expo We Traders
In maart 2015 strijkt in Bozar Architectuur de rondreizende expo We Traders neer. We Traders is een tentoonstellingsproject van het Duitse Goethe-instituut. Het zet in verschillende steden in Europa - Berlijn, Madrid, Lissabon, Toulouse, Turijn, en nu ook Brussel - projecten in de kijker die op een vernieuwende manier een bijdrage leveren aan de stad en er in slagen om in tijden van economische crisis en maatschappelijke vertwijfeling toch positieve, creatieve en emanciperende impulsen te geven. In Brussel werden vijf projecten geselecteerd om deel te nemen aan We Traders: het Community Land Trust-project, Canal Park, het Brussels Poetry Collective, Commons Josaphat, en als vijfde project dus ook w-o-l-k-e. Van 4 maart tot 10 april kunt u in Bozar de expo bezoeken.
Meer info over het We Traders project en de expo in Bozar:
we-traders.org
bozar.be
28.11.14
City3 uitgenodigd op denkfabrik over urbanisatie in Kameroen
In Yaounde, de hoofdstad van Kameroen, vindt op 12 december 2014 een Denkfabrik plaats met als thema Urbanisation: un defi majeur dans l'Afrique moderne. Jorg De Vriese van City3 werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Denkfabrik, een organisatie van het Goethe Instituut en DAWZ. In een seminarie en enkele workshops zal een algemeen kader geschetst worden over de effecten van de snelle verstedelijking in Kameroen en de uitdagingen voor de toekomst die er zich stellen, in voorbereiding van een groter project dat in 2015 gelanceerd zal worden.
Meer info vindt u hier (http://www.goethe.de/ins/cm/fr/yao/acv.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20452210)
24.10.14
Nieuwe lessen en een buitenpost in Charleroi voor psfa-bxl
Om de lancering van het nieuwe schooljaar wat luister bij te zetten, trekt the public school for architecture brussels van 14 tot 16 november naar Charleroi. De 'zichzelf organiserende school' neemt er deel aan de 5de editie van Hotel Charleroi.
Het kunstenfestival Hotel Charleroi wil dit jaar twee grote stadsvernieuwingprojecten - en vooral het plan om een mega-shopping te bouwen in het stadscentrum - kritisch onder de aandacht brengen, en daarmee een ander soort reflectie over de toekomst van de Charleroise binnenstad stimuleren. The public school for architecture brussels levert een bijdrage aan het festival door een aantal momenten van debat, reflectie en onderzoek te hosten. Het programma van de lesmomenten in Charleroi wordt volgende week bekend gemaakt.
Tegelijkertijd programmeert the public school for architecture brussels ook enkele nieuwe lessen in thuisbasis Brussel. Op zaterdag 25 oktober vindt in dansschool Apass een transdisciplinaire workshop plaats die de mogelijkheden van een post-fundamentalistische benadering van ruimtelijke inrichting wil aftoetsen. Op woensdag 5 november geeft Alexander McCormack in kunstenplatform w-o-l-k-e een uiteenzetting over de mogelijkheden van het bouwen met stampleen of pisé. Drie weken later, op 28 november, gaat the public school for architecture brussels samen met Pieterjan Ginckels op Speed Trip doorheen de Brusselse parkeergarages. En in december staat er in het onderzoekscentrum voor kunst en politiek aleppo een lessenreeks op het programma rond het thema van architectuur en macht.
Om ook in de toekomst boeiende lesmomenten te kunnen aanbieden, is the public school for architecture brussels bovendien ook nog steeds op zoek naar interessante lesvoorstellen. Om het indienen van lesvoorstellen te vergemakkelijken, werd trouwens naast het gebruikelijke online-forum van the public school ook de mogelijkheid voorzien om rechtstreeks op de facebook-pagina van psfa-bxl voorstellen, informatie en opmerkingen toe te voegen.
The public school for architecture is een auto-organiserende school. Geïnteresseerde deelnemers kunnen lesvoorstellen aandragen en mee vorm geven aan de inhoud en de uitwerking van de lessen. Op die manier biedt de school aan een breed publiek de mogelijkheid om buiten de begrenzingen van hedendaagse architecturale praktijken deel te nemen aan het debat over de inrichting van de publieke ruimte.
Het architectenbureau common room lanceerde the public school for architecture enkele jaren geleden in New York, en in het voorjaar van 2014 richtte het ook een Brusselse variant op, met Recyclart, commongrounds, Ateliers Nocturnes en City3 als partners. Na een succesvolle lancering en een zomerpauze, zet the public school for architecture brussels nu een nieuw seizoen in.
Meer info vindt u op www.psfa-bxl.org en op facebook.
25.09.14
État des Lieux sluit succesvolle reeks nu zaterdag af
Na zes zeer succesvolle weken van theoretische herbronning in en over de Brusselse publieke ruimte, vindt nu zaterdag 27 september op het Braakland Josaphat in Schaarbeek de laatste État des Lieux plaats. Op het programma: een uiteenzetting door Erik Swyngedouw van het concept van de commons in het werk van Toni Negri en Michael Hardt.
Sinds Negri en Hardt in hun boek Commonwealth de commons naar voor schoven als emancipatorische structuren die de mogelijkheid bieden om de klassieke scheiding tussen privé- en overheidseigendom te overstijgen, kent het concept immers een opmars in het stedenbouwkundige en architecturale debat. Swyngedouw gaat op het Braakland Josaphat in Schaarbeek - een site van ongeveer 16ha groot die een toekomstige herinrichting afwacht - in gesprek met het collectief van CommonsJosaphat, dat zich door de commons laat inspireren en een alternatief lastenboek voor de ontwikkeling van deze site voorstelt.
Aangezien de État des Lieux op Braakland Josaphat de laatste in de rij is, zal de avond op feestelijke wijze worden afgesloten met een drankje en live muziek.
Deelname aan État des Lieux is gratis.
Meer informatie en het volledige programma vindt u op www.etatdeslieux.org, en op de faceboekpagina van État des Lieux.
Contact info@etatdeslieux.org
État des Lieux is een project van Wouter De Raeve en City3 In samenwerking met BC Architects and Studies, Louisa Vermoere, Toestand, UPV
21.08.14
État des Lieux van start vanaf zaterdag 23 augustus 2014
Op zes zaterdagavonden in augustus en september nodigt City3 u samen met Wouter De Raeve, Louisa Vermoere en BC Architecten uit voor État des Lieux, een theoretische herbronning in en over de Brusselse publieke ruimte. Op enkele veelzeggende plekken in Brussel voorzien theoretici en experts in de architectuur en stedenbouw in stof tot nadenken, vertrekkende van inzichten uit de filosofie en sociologie.
Nu zaterdag 23 augustus beginnen we er aan, om zes weken later, op 27 september, af te sluiten.
23.08.2014
FOUCAULT EN NORMALITEIT
Op zaterdag 23 augustus gaan we dieper in op de scherpe analyses van de Franse filosoof Michel Foucault over het wezen van normaliteit en hoe ze tot stand komt. De locatie daarvoor is de Allee du Kaai-site in de Brusselse kanaalzone. Sociaal geograaf Maarten Loopmans, die in zijn onderzoek veel aandacht besteedt aan marginale stedelijke fenomenen en manieren waarop hier beleidsmatig mee wordt omgegaan, benadert enkele actuele Brusselse fenomenen vertrekkend van Foucault’s theoretische inzichten. Vervolgens gaat hij in gesprek met architecten Philippe Declerck en Géry Leloutre.
30.08.2014
GRAMSCI EN CULTURELE HEGEMONIE
Een week later, op zaterdag 30 augustus, stellen we de vraag op welke manier het concept van de culturele hegemonie van de Italiaanse Marxistische theoreticus Antonio Gramsci een bijdrage kan leveren tot het actuele Brusselse stedenbouwkundig debat. We trekken daarvoor naar het Sint-Katelijneplein in het centrum van Brussel. Eric Corijn licht er Gramsci’s culturele hegemonie toe, gekoppeld aan zijn jarenlange onderzoek en denkwerk omtrent Brussel.
06.09.2014
HABERMAS REVISITED
Op zaterdag 6 september trekken we naar de periferie van Brussel, om te peilen naar de hedendaagse relevantie van de Theorie van het communicatief handelen van de Duitse socioloog en filosoof Jürgen Habermas. Eerst licht socioloog en filosoof Jean-Louis Genard voor ons de theorie van het communicatief handelen toe. Vervolgens gaat hij in gesprek met Roeland Dudal van Architecture Workroom Brussels, om het over de door hen ontwikkelde bemiddelingsaanpak in het ruimtelijke debat te hebben.
13.09.2014
LATOUR EN ACTOR NETWORK THEORY
Tijdens de État des Lieux op zaterdag 13 september wordt de Actor-Netwerk Theorie, ontwikkeld door de franse wetenschapper Bruno Latour, toegepast op de heraanleg van het Rogierplein in Brussel. Bij wijze van inleiding doet Isabelle Doucet, lector aan de Universiteit van Manchester, Latour’s denken en gebruikte terminologie uit de doeken. Vervolgens gaat ze met architect Xaveer De Geyter in gesprek om samen het complexe ontwerpproces achter het Rogierplein te ontrafelen en de elementen bloot te leggen die bepalend zijn geweest tijdens dit proces.
20.09.2014
BENJAMIN EN PASSAGES
Op zaterdag 20 september licht cultuurfilosoof Lieven de Cauter in het kader van État des Lieux het Passagen Werk van de Duitse denker Walter Benjamin toe. In de Bortiergalerij, een minder gekende passage in het centrum van Brussel, toont hij aan dat Benjamin’s denken in het huidige maatschappelijke kader en ruimtelijk denken een waardevolle inspiratie kan zijn voor onder meer de reflectie omtrent de Brusselse shoppingproblematiek.
27.09.2014
NEGRI & HARDT EN DE COMMONS
Sinds Toni Negri en Michael Hardt in hun boek Commonwealth de «commons» naar voor schoven als emancipatorische structuren die de mogelijkheid bieden om de klassieke scheiding tussen privé- en overheidseigendom te overstijgen, kent het concept een opmars in het stedenbouwkundige en architecturale debat. Erik Swyngedouw, hoogleraar geografie aan de Universiteit van Manchester, leidt ons door hun werk. Op het Braakland Josaphat in Schaarbeek - een site van ongeveer 16ha groot die een toekomstige herinrichting afwacht - gaat hij in gesprek met het collectief van CommonsJosaphat, dat zich door de commons laat inspireren en een alternatief lastenboek voor de ontwikkeling van deze site voorstelt.
Deelname aan État des Lieux is gratis.
Meer informatie en het volledige programma vindt u op www.etatdeslieux.org, en op de faceboekpagina van État des Lieux.
Contact info@etatdeslieux.org
État des Lieux is een project van Wouter De Raeve en City3
In samenwerking met BC Architects and Studies, Louisa Vermoere, Toestand, UPV
18.07.14
Programma État des Lieux beschikbaar op website etatdeslieux.org
Vanaf vandaag vrijdag 18 juli kunt u het programma van État des Lieux raadplegen op de website www.etatdeslieux.org. U vindt er ook een omschrijving van de opzet van het project, en een toelichting over de scenografie van BC architecten.
État des Lieux is een reflectieve interventie in de Brusselse publieke ruimte. Ze onderzoekt de relatie tussen de publieke ruimte en manieren om de samenleving te denken. Op zes zaterdagavonden in augustus en september geeft État des Lieux op enkele veelzeggende plekken in Brussel het woord aan zowel theoretici, die de ideeën toelichten van belangrijke filosofen, als aan experts in de architectuur en stedenbouw, die de theorie toepassen op de concrete site. Op die manier ontstaat een bijzondere dialoog tussen experts, plaats en theorie.
De eerste État des Lieux vindt plaats op 23 augustus op de Allee du Kaai site aan het kanaal in Molenbeek. Tot 27 september kunt u vervolgens elke zaterdag op een actuele plek in Brussel een État des Lieux bijwonen.
www.etatdeslieux.org
25.06.14
Expo Commons at Play van Yana Dimitrova in w-o-l-k-e
Op woensdag 25 juni 2014 kunt u in Wolke de expo commons at play van Yana Dimitrova bijwonen. De expo vormt de neerslag van enkele maanden onderzoek waarbij de New Yorkse kunstenares de Brusselse tussenruimte opzocht.
The display focusses on defining and illustrating actions of potentiality within Brussesls’ liminal spaces, in and around train stations, temporary markets and abandoned lots. “I share, you share, still too expensive” is a project investigating practices of commoning, in transitory shared spaces. In “Potential Landscape” Yana Dimitrova traversed train stations and spaces around them while mapping the common between the varieties of ‘non-spaces’ and ways people engage with them.
Wanneer
Woensdag 25/6/2014 vanaf 18u00
Waar
w-o-l-k-e
Vaartstraat 45 Rue du Canal
Brussel 1000 Bruxelles
Kaart
Foto: There ain’t no chimneys in the projects. 2013 © Yana Dimitrova
www.yanadimitrova.com
10.06.14
City3 neemt deel aan Atelier Productive BXL
City3 is uitgenodigd om deel te nemen aan het Atelier Productive BXL, een verkennend traject dat de politieke breuklijn en de administratieve grenzen tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse Rand probeert te overstijgen en op zoek gaat naar waar ruimtelijke en economische uitdagingen in de Brusselse metropolitane regio samenkomen en hoe er zo kansen ontstaan voor een productieve toekomst voor Brussel en zijn hinterland vanuit de koppeling tussen ruimte en werk. Het Atelier is een gezamenlijk project van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL), de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Architecture Workroom Brussels. De bedoeling is om op basis van locatiebezoeken, gesprekken met stakeholders en intensieve, sectoroverschrijdende discussies concrete voorstellen aan het beleid voor te leggen.
Meer info vindt u hier (http://www.architectureworkroom.eu/nl/work/atelier_productive_bxl/)
05.06.14
Final week at the public school for architecture brussels
De residentie van the public school for architecture brussels in Recyclart - Congres loopt volgende week op haar einde. Tijd dus voor een heuse final week, waarin nog 5 lesmomenten voorzien zijn.
In het park van Thurn & Taxis kan u deelnemen aan een workshop over de Usine du TrésOr Noir (Temple of Holy Shit), een van de installaties van Parckdesign 2014. De Usine du TrésOr Noir is een publieke afvalverwerkingsinstallatie met droogtoilet. Ze verwerkt het biologisch afbreekbaar materiaal geproduceerd door het park en haar bezoekers tot een rijke meststof, terra-preta. De bedenkers van de installatie, Collective Disaster, geven op zondag 8 juni 2014 om 15u30 uitleg over het functioneren van de installatie en het gebruik van terra preta.
Twee dagen later, op dinsdag 10 juni, leert Luisa Santos u meer over Projeto Morrinho, een sociaal-artistiek project in de Braziliaanse favela Laranjeiras. Met A (not so small) revolution: Project Morrinho wil ze een discussie op gang brengen over hoe kunstprojecten sociale verandering kunnen teweegbrengen. Ter introductie toont ze de documentaire God knows everything but is not a snitch (2008) (80 min) over Morrinho.
Cédric Noël en Mira Sanders leren u in twee workshops - op dinsdag 10/6 en woensdag 11/6 - hoe u uw verbeelding kunt inzetten in het bedenken van de publieke ruimte. De workshops komen voort uit The Mental Masonry Lab, een kunstproject rond de vraag how can we develop a tactic that allows our imagination to blossom when faced with the preponderance of those urban signs intended for collective use?
Op woensdag 11 juni leren Frederik Serroen en Julien Tregarot (Java Architects) u meer over de leegstandsproblematiek in het Brusselse, en exploreren ze samen met u de mogelijkheden voor transformatie van leegstaande kantoorgebouwen naar andere functies.
Op donderdag 12 juni tenslotte vindt er een laatste psfa-bxl-moment plaats. Op het programma: The Future of the Public School for Architecture Brussels.
The public school for architecture brussels werd enkele maanden geleden door common room, City3, common grounds en les ateliers nocturnes gelanceerd in het kader van een Congresidence in Recyclart-Congres. Die residentie loopt op 13 juni 2014 af. Wat brengt de toekomst? U kan er mee over nadenken op donderdagavond 12 juni in Brussel-Congres.
Alle informatie over the public school for architecture brussels vindt u op psfa-bxl.org
20.05.14
Een lezingenreeks over filosofie en publieke ruimte
Tijdens de zomer van 2014 trekken we samen met Wouter De Raeve, BC Architecten, Toestand en UPV de Brusselse publieke ruimte in. Om het over filosofie te hebben. Met een lezingenreeks waarin we theoretici en architecten aan het woord laten, willen we de relatie onderzoeken tussen de publieke ruimte en manieren om de samenleving te denken, en stellen we de vraag hoe filosofen, sociologen en andere denkers ons begrip van de publieke ruimte hebben beïnvloed, en op welke manier ze ons denken erover kunnen inspireren.
Verwacht op www.etatdeslieux.org in de loop van juni meer informatie over onze plannen en het programma dat we voor u zullen samenstellen.
22.04.14
Book launch Behind the Green Door van Rotor in w-o-l-k-e op 30 april
Op woensdag 30 april 2014 verwelkomen w-o-l-k-e en kanal45 het Brusselse collectief van Rotor. Maarten Gielen en Lionel Devlieger stellen er hun boek Behind the Green Door. A Critical Look at Sustainable Architecture through 600 Objects voor.
Behind the Green Door is a richly illustrated critical portrait of the concrete consequences and paradoxes of sustainability as a dominating paradigm within architecture and urban planning. Drawing on a one-year long investigation carried out for the Oslo Architecture Triennale, Rotor presents and contextualizes the 600 objects gathered for its main exhibition (building models, samples, specialized construction tools, campaign posters, footage of lobbyist gatherings, etc.). As a secondary layer of content, the book contains 300 short comments by prominent architects, critics and scholars from around the world.
Wanneer
Woensdag 30/4/2014 - Deuren open om 18u00 - Boekpresentatie om 19u00
Waar
w-o-l-k-e
Vaartstraat 45 Rue du Canal
Brussel 1000 Bruxelles
Kaart
Gratis, reserveren niet verplicht
16.04.14
Poster class voor the public school for architecture in w-o-l-k-e
Om de lancering van the public school for architecture brussels kracht bij te zetten - en om de school van mooi promotiemateriaal te voorzien - organiseert kunstenvrijplaats w-o-l-k-e op woensdagavond 16 april 2014 een poster class. Na een uiteenzetting over de werking van the public school for architecture brussels door initiatiefnemer Lars Fischer, leert u in een workshop zelf posters maken, zowel met behulp van digitale tools, als op aloude knip- en plakwijze. En de door u ontworpen posters zullen in de loop van april en mei gebruikt worden ter promotie van the public school for architecture brussels. Als dat geen beloning is.
Wanneer
Woensdag 16/4/2014, vanaf 18u00
Waar
w-o-l-k-e
Vaartstraat 45 Rue du Canal
Brussel 1000 Bruxelles
Kaart
Gratis, reserveren niet verplicht
01.03.14
Filmavond 'Sous les pavés, une ville' in w-o-l-k-e
Op woensdag 5 maart kan u in Wolke terecht voor een cinema-w-o-l-k-e met een urbanistisch sausje. Op het programma: de films Le Dossier B van Wilbur Leguebe en De Straat van Jef Cornelis.
cinema-w-o-l-k-e #14
Sous les pavés, une ville
Le Dossier B - Wilbur Leguebe
Belgium / 1995 / OV French, ST English / 54 min.
Below the ever-changing stones of Brussels lies a mystery. A secret only known to a select few. The reason behind Brussels' uncanny way of demolishing its body to replace it with strange new constructions. Infinitely chaotic in transformation. There seems to be no line, no planning, no goal. And yet, Europe's capital is constantly being torn down to make way for the new, the grotesque, the inexplainable. In this documentary discoveries are made. An attempt at uncovering the thin veil between dimensions. The mystic city will rise above the crumbling clouds of history. What is this metropolis that haunts the ghost of Brussels? City planning, magic and conspiracy go for a head-on collision in this unique insight in the concrete bowels of Belgium's proud and contrary capital.
De Straat - Jef Cornelis
Belgium / 1972 / OV Dutch / 40 min.
A rarely seen documentary by Jef Cornelis about the street. Floating between loving poetry and philosophical essay, Jef is looking with critical eyes at how the streets have changed. No longer an open-air living room. No more a public space for social dynamics. Or isn't it? Originally aired on public television and then lost to the archives. This is a rare opportunity to not only hear a very well-researched and lovingly crafted testimony from 40 years ago, but also a beautiful example of pre-ratings television. Thoughts are spoken and given ample time to resonate. Breathing space that evokes an almost meditative quality. With Brussels current plans to completely rethink its central avenues, this thought-provoking document form the early 70s will prove to be more than just a call from times gone by.
Wednesday 5 March 2014 - 20:00 Vaartstraat 45 rue du Canal - 1000 Brussels
Free entrance. Doors open at 19:30 No entry after the start of the program
www.w-o-l-k-e.be
01.03.14
Website the public school for architecture brussels online
Eerder deze week lanceerde common room de website voor the public school for architecture brussels. Via deze website - www.psfa-bxl.org - kunnen geïnteresseerde deelnemers aan de school voorstellen doen voor lessen, en bijdragen aan de uitwerking van het studieprogramma.
The public school for architecture is een zelforganiserende school met als missie een nieuw publiek te creëren voor architectuur en de architectuurpraktijk voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ze biedt een platform om te onderhandelen over openbare ruimte buiten de begrenzingen van hedendaagse architecturale praktijken, en voorziet voor een breed publiek in middelen om toegang te krijgen tot een architecturale cultuur die doorgaans buiten haar bereik ligt.
Het public school concept komt overgewaaid van de Verenigde Staten. Het is een omkadering die autodidactische activiteiten ondersteunt, handelend vanuit de veronderstelling ‘alles is in alles’. Architectenbureau common room lanceerde the public school for architecture in 2009 al in New York, en krijgt nu van Recyclart de mogelijkheid om via een congresidence in Station Brussel Congres een Brusselse variant op te richten. City3 is, samen met telic arts exchange en common ground, partner in het project.
De eerste lessen van the public school for architecture brussels zullen plaatsvinden vanaf 22 april 2014. Maar geïnteresseerde deelnemers kunnen dus nu al via de website voorstellen doen voor lessen, en bijdragen aan de uitwerking van het studieprogramma van de school.
07.02.14
Verlengd verblijf voor w-o-l-k-e in de Vaartstraat 45
De kogel is door de kerk: Wolke en City3, alsook de andere kunstenaars en verenigingen die sinds het voorjaar van 2013 het leegstaand kantoorgebouw in de Vaartstraat 45 in Brussel bezetten, zullen ook in 2014 hun activiteiten daar verder kunnen zetten. Daar bestond sinds december vorig jaar onduidelijkheid over. Het gebouw was immers van eigenaar veranderd, en de nieuwe eigenaar - vastgoedontwikkelaar Besix – stond aanvankelijk sceptisch tegenover een verlengd verblijf van de kunstenaars in hun nieuwe vastgoed-aanwinst.
Maar na enkele gesprekken – en duidelijke afspraken - zag ook Besix het nut in van de activiteiten die momenteel in het leegstaand kantoorgebouw worden ontplooid. Tot het ogenblik dat de door Besix geplande verbouwingswerken ook daadwerkelijk van start zullen gaan, kunnen Wolke en City3 hun werking dus verder zetten in de Vaartstraat.
Meer info over w-o-l-k-e op www.w-o-l-k-e.be
Foto: 'The Imaginary Logic Of Discovery' by Eva la cour in Wolke (c) w-o-l-k-e
Foto: Book presentation common room in Wolke (c) City3
05.02.14
City3 partner in de Public School for Architecture Brussels
In het voorjaar van 2014 lanceert common room de Public School for Architecture Brussels.
De publieke school voor architectuur is een zelf-organiserende school. Geïnteresseerde deelnemers kunnen zelf lesvoorstellen aandragen en mee vorm geven aan de inhoud en de uitwerking van de lessen. Op die manier biedt de school aan een breed publiek de mogelijkheid om buiten de begrenzingen van hedendaagse architecturale praktijken deel te nemen aan het debat over de inrichting van de publieke ruimte.
Common room lanceerde de Public School for Architecture eerder al in New York, en krijgt nu van Recyclart de mogelijkheid om via een congresidence een Brusselse variant op te richten. City3 stapt als partner mee in het project, en zal in de komende maanden deel uitmaken van het comité dat een eerste lessenpakket mee tot stand moet brengen.
Op woensdag 12 februari 2014 zal initiatiefnemer Lars Fischer in Recyclart een eerste presentatie van het 'Public School for Architecture'-project geven.
Meer info op www.recyclart.be
03.12.13
w-o-l-k-e op de wip in de Vaartstraat 45
Sinds het voorjaar van 2013 bezet City3 als partner in w-o-l-k-e een leegstaand kantoorgebouw in de Vaartstraat in Brussel, waar samen projecten georganiseerd worden. Aan die bezetting dreigt nu onverwachts een abrupt einde te komen. Het gebouw veranderde vorige maand immers van eigenaar, en die nieuwe eigenaar - vastgoedontwikkelaar Besix - ziet geen heil in een verlengd verblijf van kunstenaars in de recentste Brusselse aanwinst.
Nochtans zal het gebouw in de komende maanden geen andere invulling krijgen, aangezien Besix grondige verbouwingswerken plant waarvoor het verkrijgen van toelatingen en vergunningen nog even zal aanslepen. Samen met de andere bezetters in het gebouw – de Vaarstraat 45 biedt momenteel onderdak aan een 60-tal kunstenaars en artistieke verenigingen – heeft w-o-l-k-e dan ook aangedrongen op een onderhoud met de nieuwe eigenaar, in de hoop deze vooralsnog te kunnen overtuigen van de meerwaarde van de huidige bezetting. Dat onderhoud zal later deze maand plaatsvinden. Wij leven dus op hoop om ook in 2014 nog in de Vaartstraat te mogen blijven, en ons boeiende project aldaar te mogen verderzetten.
Meer info over w-o-l-k-e op www.w-o-l-k-e.be
12.11.13
LUCA architectuur op workshop in w-o-l-k-e
In de loop van de maand november streken de masterstudenten van Sint-Lucas Architectuur neer in Wolke voor een heuse 'verticale studio’.
10.10.13
Laatste inschrijvingen voor de rondleidingen tijdens PeriFeria
Nu zondag 13 oktober 2013 organiseert City3 tijdens het PeriFeria Festival vijf thematische rondleidingen in de rand van Brussel. De rondleidingen snijden de hot issues aan: hoe gaan we om met de open ruimte in de Rand, wat houdt duurzaam water- en biodiversiteitsbeheer in, welke oplossingen zijn er voor de mobiliteitsproblemen, hoe pakken we de kantorenleegstand aan, welke nieuwe bestemming geven we aan de oude Navo-site? De deskundigen van respectievelijk de Vlaamse Landmaatschappij, Coördinatie Zenne, BUUR, S-M-L, Bral en KUL ASRO lichten hun visie en inzichten toe.
U kan zich nog tot en met vrijdag 11 oktober inschrijven voor de rondleidingen.
Meer info op www.periferiafestival.be
13.09.13
Programma van PeriFeria op www.PeriFeriaFestival.be
Op www.PeriFeriaFestival.be kunt u vanaf vandaag het programma raadplegen van het PeriFeria randstadsfestival.
Met PeriFeria zet City3 in op de Brusselse periferie. Het verstedelijkte landschap dat er zich in de tweede helft van de twintigste eeuw ontplooide, kampt vandaag met acute problemen. Leegstaande kantoorgebouwen, een vastgelopen mobiliteit, ecologische zorgen, een tekort aan betaalbare woningen: we moeten dringend werk maken van een duurzame ruimtelijke herinrichting.
Het festival nodigt uit naar een gebied in de Rand waar al die uitdagingen samenkomen. Een fascinerende plek op de grens tussen Brussel en Vlaanderen, aan het kruispunt van de Navo-site, de A201 en het Woluweveld.
Samen met bewoners en lokale verenigingen, ontwerpers en onderzoekers, kunstenaars en creatievelingen zorgen we er voor workshops, rondleidingen, artistieke ingrepen en spektakel en animatie op maat, gebaseerd op de aanwezige know-how en verbeelding.
02.09.13
vzw Toestand, De Meubelfabriek en SECONDroom op The Fine Art of Gentrification #1
Op donderdag 26 september plaatst City3 samen met het kunstenaarscollectief Wolke in het kader van The Fine Art of Gentrification de focus op het (tijdelijk) invullen van leegstaande gebouwen door kunstenaars.
Vertrekpunt van de debatavond is een voorstelling van enkele actuele artistieke of sociaal-artistieke leegstand-projecten. Vzw Toestand, SECONDroom en De Meubelfabriek zegden alvast toe. Zij komen op 26 september hun werking toelichten, en gaan vervolgens in gesprek met beleidsmakers, immobilienmakelaars en enkele gesprekspartners die leegstand vanuit een andere optiek benaderen.
Meer info over het debat op 26 september
23.08.13
Rondleidingen van BUUR, VLM en Coördinatie Zenne op PeriFeria
Op zondag 13 oktober organiseert City3 in de oostrand van Brussel PeriFeria, een festival van rondleidingen, performances, workshops en artistieke interventies. Met PeriFeria willen we de (ruimtelijke) problematieken van het verstedelijkte landschap rond Brussel onder de publieke aandacht brengen.
De Vlaamse Landmaatschappij, BUUR en Coördinatie Zenne zegden alvast toe om in een rondleiding te voorzien op 13 oktober.
De VLM tekende recent voor het inrichtingsplan van het Zaventemse Woluweveld, waarmee het voor een nieuwe dynamiek zorgde in het omgaan met de Open Ruimte in de Rand. Het Leuvense bureau voor urbanisme BUUR werkte in opdracht van De Lijn aan een tracéstudie voor de nieuwe tramlijnen van het Brabantnet, dat in de toekomst de verkeersdruk naar en rond Brussel zal moeten verlichten. Coördinatie Zenne op haar beurt ijvert vanuit een expertise op het vlak van duurzaam water- en biodiversiteitsbeheer voor de aanpak van de ecologische problemen in de Rand.
Meer info over de rondleidingen vindt u vanaf 1 september 2013 op www.PeriFeriaFestival.be.
14.08.13
PeriFeria in de omgeving van de Navo-zetel en het Woluweveld
De Brusselse periferie en de Vlaamse Rand rond Brussel staan voor grote uitdagingen op vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit en leefmilieu. Op 13 oktober 2013 grijpt City3 de 6de Dag van de Architectuur aan om deze uitdagingen in het verstedelijkte landschap rond Brussel onder de aandacht te brengen. We doen dat met een randstadsfestival, PeriFeria, dat een boeiend programma aan rondleidingen, workshops, artistieke ingrepen, performances en animatie omvat.
PeriFeria zal plaatsvinden in het grensgebied tussen Brussel en Vlaanderen ter hoogte van Diegem. Aan het Bessenveld, in de omgeving van de Navo-zetel en de bedrijvige as van de A201, brengen we een festivalcentrum tot stand. Vandaar kunt u via een parcours doorheen het tot de verbeelding sprekende Woluweveld een deel van de Brusselse periferie ontdekken.
Meer info vanaf 1 september op www.PeriFeriaFestival.be.
26.06.13
City3 met PeriFeria op de Dag van de Architectuur
Op zondag 13 oktober vindt in Vlaanderen de 6de Dag van de Architectuur plaats. Deze editie wordt de blik op het landschap gericht, en gaat de organisator, het Vlaams Architectuurinstituut, op zoek naar “manieren waarop we ons verstedelijkte landschap kunnen transformeren tot een duurzame en kwaliteitsvolle leefomgeving”. Op vraag van het VAi zal City3 haar PeriFeria-happening laten plaatsvinden tijdens deze Dag van de Architectuur.
Met PeriFeria - een festival van rondleidingen, performances, workshops en artistieke interventies - wil City3 de (ruimtelijke) problematieken van het verstedelijkte landschap rond Brussel onder de publieke aandacht brengen. De Brusselse periferie en de Vlaamse Rand rond Brussel staan immers voor grote uitdagingen op vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit en leefmilieu, en samen met zowel het grote publiek als met lokale actoren en bewoners willen we op zoek gaan naar wat een “transformatie tot een duurzame en kwaliteitsvolle leefomgeving” voor de Rand zoal zal inhouden.
Meer info over PeriFeria
Meer info over de Dag van de Architectuur 2013
07.06.13
Boekpresentatie Arts for Living door common room
Op vrijdag 7 juni 2013 verwelkomen Wolke en City3 het architectuurgezelschap common room voor de presentatie van hun tweede publicatie Arts for Living.
common room is enerzijds een architectuurpraktijk met basis in New York en Brussel, en anderzijds een collaboratief platform van waaruit uiteenlopende projecten ontstaan. Zo bijvoorbeeld Arts for Living, een publicatie die de (architectuur)geschiedenis achter het Abrons Arts Center in New York uit de doeken doet. Lars Fischer (common room) en Kim Förster presenteren het boek en stellen hun werk en onderzoek voor met betrekking tot publieke architectuur en architectuureducatie.
Arts for Living takes a close look at the Abrons Arts Center, a community art facility in the Lower East Side of New York City, as a case study for an architecture designed to address issues of public space and community life. The center was built during the 1970s fiscal crisis and designed by Prentice and Chan, Ohlhausen as a cultural institution with new educational facilities intended to enable, foster and serve the everyday activities of the local low-income population.
Wanneer
Vrijdag 7 juni 2013, om 19:00
Waar
w-o-l-k-e
Vaartstraat 45 Rue du Canal
Brussel 1000 Bruxelles
Kaart
02.06.13
City3 op feestelijke wijze van start
In de Brusselse kunstenvrijplaats Wolke vond afgelopen weekend weerom een vernissage plaats. Maar dit keer niet van een tentoonstelling. Op zondag werd City3 er op feestelijke - en sportieve - wijze gelanceerd.
23.05.13
City3 bezet met w-o-l-k-e een leegstaand kantoorgebouw in Brussel
City3 neemt het komende jaar deel aan de bezetting van een leegstaand gebouw in het centrum van Brussel. In de Vaartstraat 45 zorgen we samen met de kunstenaars en creatievelingen van w-o-l-k-e voor een zinvolle invulling van de twee hoogste verdiepingen van een in onbruik geraakte kantoortoren.
De 12de verdieping van het gebouw wordt ingericht als atelierruimte en werkplek voor een 12-tal Brusselse kunstenaars. In de grote ruimtes op het 11de, die voorheen de landschapskantoren van ziekenfonds Partena huisvestten, zullen residenties, workshops, publieke events, filmvoorstellingen, lezingen en debatten en tentoonstellingen plaatsvinden.
Meer info vindt u op www.w-o-l-k-e.be